Hoe versterk je de werkmotivaties?

Hoe versterk je de werkmotivaties?

Het versterken van de werkmotivaties is cruciaal voor het verbeteren van de prestaties en efficiëntie van een organisatie. Tevreden en gemotiveerde werknemers vergroten niet alleen de productiviteit en employer branding van je bedrijf, maar dragen ook bij aan lagere operationele kosten, waardoor bedrijven floreren in een verzadigde markt. Het begrijpen van manieren om werknemers te inspireren en hun motivatie te behouden is daarom essentieel.  Theorieën van Hackman & Oldman, samen met motivatietrainingen, spelen een cruciale rol bij het bereiken hiervan. Veel leesgenot!

1. Werknemerstevredenheid begrijpen

Start met het meten van werknemerstevredenheid via enquêtes. Deze inzichten kunnen kritieke factoren onthullen die motivatieniveaus beïnvloeden. Het identificeren van wat werknemers motiveert en demotiveert is essentieel voor het ontwikkelen van effectieve strategieën.

Tip: Verschuil je niet achter een tevredenheidsenquête. Durf ook een face to face-gesprek aan met je medewerkers over hun tevredenheid.

2. Werkmotivaties stimuleren

2.1 Vereenvoudiging en specialisatie

Dit principe streeft ernaar prestaties van werknemers te verbeteren door taken op te splitsen in beheersbare eenheden. Deze aanpak zorgt voor duidelijkheid en voorkomt ontmoediging. Specialisatie maakt werknemers experts in specifieke taken, wat hun bekwaamheid alleen maar kan verbeteren.

2.2 De job aantrekkelijker maken

Twee methoden springen eruit:

  • Taakverruiming: Het vergroten van de verscheidenheid aan taken met behoud van hun moeilijkheidsgraad (horizontale taakbelasting).
  • Taakverrijking: Werknemers meer verantwoordelijkheid en controle geven over hun taken (verticale taakbelasting).  Dit biedt werknemers de mogelijkheid om te plannen, beslissingen te nemen, zelfmonitoring toe te passen en nieuwe vaardigheden te verwerven binnen hun taken. 

3. Intrinsieke motivaties

Elke baan omvat vijf hoofddimensies die intrinsieke motivatie beïnvloeden:

  • Vaardigheidsvariatie: Het scala aan vaardigheden dat vereist is voor een baan.
  • Taakidentiteit: Het voltooien van een volledig stuk werk van begin tot eind.
  • Taaksignificantie: Impact van een baan op het leven of werk van anderen.
  • Autonomie: Mate van vrijheid bij het uitvoeren van de baan.
  • Feedback: Hoe een baan feedback geeft over prestaties.

Volgens Hackman en Oldman beïnvloeden deze dimensies factoren zoals de waargenomen zinvolheid van werk, verantwoordelijkheid voor resultaten en kennis van resultaten, wat bijdraagt aan eigenschappen van gemotiveerde werknemers: hoge intrinsieke motivatie, baanprestaties, baantevredenheid en lage absentie.

4. Doelstellingstheorie

Deze theorie benadrukt het identificeren van specifieke, uitdagende en meetbare doelen die het zelfvertrouwen en de drive van werknemers stimuleren. Deze doelen richten de aandacht op relevante activiteiten, moedigen toewijding aan en stimuleren probleemoplossend vermogen wanneer obstakels zich voordoen.

Ze werken echter mogelijk niet goed als werknemers de vaardigheden voor het doel missen, nog veel moeten leren, of creativiteit vereisen.

5. Trainingen

Alhoewel bovenstaande ideeën van groot belang zijn, kan je altijd ook voor een training opteren. Dit kan van pas komen wanneer je bijvoorbeeld niet goed weet hoe de werkmotivaties überhaupt in elkaar zitten, of wanneer je niet weet welke strategie het beste bij jouw team past. 

 

Jobmotivation helpt jou verder!

Met een waaier van communicatie- en werkmotivatie trainingen staan wij paraat om jou verder te helpen. Deze zijn toegankelijk voor zowel medewerkers als managers en teamleads. Ontdek hier alvast onze highlights.

Nog vragen ?

Neem vrijblijvend contact met ons op via jouw gewenste manier: via ons contactformulier of via telefoon (onderaan).  Wij staan je bij voor al jouw vragen of aanzelingen!