Hoe loods ik mijn team doorheen een veranderingstraject?

Verandering is het enige dat constant blijft dus is slim leren omgaan met verandering belangrijk. Ook jouw bedrijf is voortdurend in beweging.

Vindt u of vinden uw medewerkers het moeilijk om daarmee om te gaan? Wij vroegen Peter Callens, coach en trainer, om raad.

Peter, omgaan met verandering is niet gemakkelijk voor de meesten onder ons?

We denken vaak dat mensen het moeilijk hebben met verandering, maar dat is niet helemaal correct. Mensen hebben moeite met de spanning die verandering meebrengt. Als organisatie mag je dus de verandering goed voorbereiden en goed begeleiden en daarvoor zijn er verschillende modellen die je kunt gebruiken. De hamvraag is echter hoe je die spanning kunt aanpakken.

Hoe kan Jobmotivation mij helpen om mijn team zonder kleerscheuren doorheen een veranderingstraject te loodsen?

Als we kijken naar de werkmotivaties van werknemers, dan zien we dat sommige mensen gemotiveerd worden door verandering en anderen niet of veel minder. De online motivatiebevraging van Jobmotivation geeft inzicht in wie gemotiveerd wordt door verandering en wie niet. Die eerste groep mensen heeft verandering nodig om goed te functioneren. Bij die tweede groep echter zal elke verandering veel spanning veroorzaken en die mensen moet je dus extra begeleiden.  

Hoe doe je dat, slim omgaan met verandering?

Wij van Jobmotivation gebruiken vooral de technieken die komen uit de ‘One Brain Methode’. Dat is een methodologie die een aantal heel eenvoudige technieken aanbiedt om stress en zelftwijfel los te laten. Stress en twijfel aan jezelf beperken immers je vermogen om heldere keuzes te maken en vertroebelen het zicht op de eigen mogelijkheden en kwaliteiten. Het verlagen van het stressniveau zorgt ervoor dat de persoon open staat voor nieuwe mogelijkheden en gemotiveerd raakt.

Tot slot, is het ook belangrijk om in elke verandertraject voldoende ruimte te geven aan het emotionele?

Dat klopt. Mensen voelen immers vaak boosheid, verdriet, enz. bij verandering. Het is essentieel dat mensen ruimte krijgen om die gevoelens te uiten. Zo kunnen ze die emoties loslaten en zich verbinden met de nieuwe situatie.

Wilt u ook feilloos omgaan met verandering? Boek dan een afspraak met één van onze coaches op 0473 95.26.65 of peter@jobmotivation.be. 


ps: Een aanrader: deze weerbaarheidstraining