Is jouw kandidaat cultural fit?

"We willen je graag een contract aanbieden!"

Wacht... heeft deze kandidaat eigenlijk wel 'cultural fit'?

Wellicht klinkt dit je bekend in de oren...

Na een intense selectie werd de ‘beste’ kandidaat aangenomen. De persoon in kwestie voldoet aan alle eisen van de vacature en je ziet veel potentieel. Prima arbeidsvoorwaarden en alles erop en eraan.

Je hebt als recruiter écht wel je best gedaan en bent best trots.

Na 5 maanden krijg je te horen dat die persoon het bedrijf heeft verlaten.
Ja, ze was tevreden met het loon. Ook de inhoud van het werk was fijn, maar blijkbaar voelde ze zich niet goed. Je krijgt van de manager het volgende te horen:

Ze was niet 'cultural fit'.

Recruiters vinden het moeilijk om dit in kaart te brengen en te voorkomen, en daarom hebben we de belangrijkste zaken opgelijst. Hier vind je 5 manieren om je cultuur & bedrijfswaarden over te brengen aan potentiële kandidaten. 

5 manieren om je bedrijfscultuur over te brengen

1. Communiceer je cultuur naar de buitenwereld

Communiceer je cultuur. Maak bijvoorbeeld een video over hoe het er in de praktijk in de organisatie aan toe gaat. De persoon in kwestie kan op die manier al meteen zien of het hier over een vlakke of eerder hiërarchische structuur gaat, om maar een voorbeeld te geven.

2. Nodig de kandidaat uit naar events

Nodig de kandidaat uit bij een teambuilding, of bij een brainstorm sessie indien dit kan. Dan zie je direct of de kandidaat opgenomen wordt door het team. Op die manier geef je ook de kans aan de kandidaat om de sfeer op te snuiven.

3. Stel de volgende vraag

“Beschrijf eens jouw ideale werkomgeving waarin je het best denkt te kunnen presteren".

 Hier zijn de werkmotivaties van Jobmotivation trouwens super interessant.

4. Betrek iedereen

Betrek zoveel mogelijk mensen van verschillende departementen bij de selectie. Zo krijgt de kandidaat een ruimer beeld van de organisatie in haar geheel en wordt al snel duidelijk wat voor structuur er wordt aangehouden (= wie aan wie rapporteert).

5. Vraag om referenties

Tot slot, vraag om referenties. Een kandidaat probeert uiteraard altijd zijn beste beentje voor te zetten. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat er af en toe inschattingsfoutjes gemaakt kunnen worden. Pols daarom eens bij referenties of die persoon zich goed kan aanpassen in bepaalde situaties, en in welke context hij/zij het beste functioneert. Let hier wel op dat je de mogelijke discreetheid die de kandidaat vroeg, niet schendt. 

Met deze 5 stappen kan je al een enorm verschil maken en voorkom je kandidaten die geen ‘cultural fit’ blijken te zijn. 

Interesse in meer?

Op 23 en 24 juni geven we een tweedaagse masterclass over hoe je slim kan rekruteren. Het is een praktische training in motivatiegericht rekruteren en doeltreffend interviewen. Tijdens de training krijg je veel kans om te oefenen zodat de gegeven kaders je eigen worden.

slim rekruteren

Mensen kunnen natuurlijk ook om andere redenen hun job opzeggen, bijvoorbeeld wanneer ze niet genoeg energie uit hun job halen, of aanlopen tegen een burn-out. Pantelco geeft hier een heel effectieve opleiding over.