Advocaat van de duivel spelen
Speel jij ook weleens de rol van “de advocaat van de duivel” om kritiek minder aanvallend te laten overkomen? Dit is één van de tips die Dr. Vickberg geeft over het houden van constructieve teammeetings. Vanuit een benadering om iedereen een stem te geven, bestudeert Deloitte Greenhouse, onder leiding van psychologe Dr. Suzanne Vickberg, hoe je meetings het beste kan laten verlopen, met ieders emoties gespaard. Het doel is om barrières in teammeetings te doorbreken en om typische groepsdynamieken te ontrafelen.
Het succes van een meeting wordt niet alleen bepaald door slimme deelnemers, maar ook door de dynamiek binnen de groep. Deze serie, gebaseerd op het Deloitte Greenhouse 2023 Barriers to Breakthrough-onderzoek, onthult waarom mensen aarzelen om bij te dragen aan groepsdiscussies.
Invloed van Groepsdynamiek
Een groepsdynamiek heeft een interessante wisselwerking: elk individu wordt beïnvloed door én maakt deel uit van deze dynamiek. Vergelijkbaar met verkeer – we klagen over files zonder te erkennen dat we zelf deel uitmaken van het verkeer. Om de dynamiek van je team te begrijpen, is het cruciaal om te reflecteren op hoe jouw gedrag deze dynamiek beïnvloedt
Zwijgen tijdens meetings
Het onderzoek onthult redenen waarom mensen zwijgen in groepsdiscussies:
- Gebrek aan luisteren (88%)
- Veel mensen praten tegelijk (80%)
- Dominantie van enkelen (54%)
- Gespannen sfeer (66%)
- Vijandig gedrag (66%)
- Gebrek aan openheid en eerlijkheid (75%)
- Gebrek aan betrokkenheid van anderen (51%)
Ruimte voor Discussie
Net zoals in het verkeer verschilt ieders perceptie van ‘voldoende ruimte’. Sommigen vinden gemakkelijk ruimte om te spreken, anderen hebben meer nodig. Het is essentieel om zowel de behoeften van degenen die vlot praten als van hen die meer ruimte vereisen, te erkennen en te accommoderen.
Ik link hier ook even graag naar het “buy-in” principe van Patrick Lencioni. Het is super belangrijk dat mensen het durven oneens zijn met elkaar. Op die manier krijg je transparantie in de groep, voelt iedereen zich gehoord en vinden mensen het oké om achter groepsbeslissingen te staan, zelfs al hebben zij een andere mening.
Balans vinden: wat je alvast kan doen.
Een evenwicht vinden tussen praten, luisteren, openheid en structuur is cruciaal. Hier zijn enkele praktische tips:
- Maak ruimte voor anderen door langer te wachten met spreken.
- Moedig anderen aan om eerst te spreken, vooral als je al veel hebt bijgedragen.
- Bereid je voor op agendapunten zodat je gemakkelijker kunt deelnemen.
- Creëer een cultuur van luisteren en openheid door duidelijke signalen te geven dat elke stem wordt gehoord. Hoe dan?
Structuur en Betrekking
Structuur kan helpen bij het faciliteren van eerlijke en kritische meningen:
- “Advocaat van de duivel spelen” kan kritiek verzachten en alternatieve perspectieven mogelijk maken zonder aanval. Voorbeeld: Als ik nu even de advocaat van de duivel mag spelen, zijn we 100% zeker van deze resultaten? “
- Geef toestemming om kritiek te uiten of creëer een rol voor kritische denkers om ideeën te versterken. Voorbeeld: “laat gerust weten wat jullie mogelijke twijfels zijn”.
Het doorbreken van barrières in meetings draait om het begrijpen en omarmen van groepsdynamiek. Een evenwichtige mix van luisteren, spreken, openheid en structuur is de sleutel tot effectieve discussies en een vruchtbare samenwerking.
Wat kan Jobmotivation voor jou betekenen?
We geven trainingen in teamcoaching, slimmer rekruteren en persoonlijke ontwikkeling. Vond je dit nu een interessant onderwerp maar voelt dit een beetje als de doos van Pandora aan? Wellicht is de training “Teamcoaching” dan ideaal voor jou.
Kan je een duwtje in de rug gebruiken, maar weet je verder niet exact waar je naar op zoek bent? Neem vrijblijvend contact op en dan werken we samen aan een op maat gemaakte training.