De 5 belangrijkste bouwstenen binnen teamwerk
Een bedrijf kan enkel gezond zijn wanneer medewerkers een gezonde en duurzame verstandhouding hebben. En laat dat nu dat vaak de challenge zijn. Komen sommige collega’s niet goed overeen? Voelt de ene zich minder gehoord dan de andere? Voelen collega’s zich niet begrepen?
Volgende 5 valkuilen brengen we graag bij jouw team aan het licht, gebaseerd op Leoncioni’s principes.
1. Vertrouwen
Aan de basis van de piramide staat vertrouwen. Zonder vertrouwen in het team, kan er weinig vooruitgang worden geboekt in het verkrijgen van samenhang in het algemeen. Vertrouwen is in feite gebaseerd op kwetsbaarheid, en het willen tonen van je zwaktes (want ja, iedereen heeft ze). Dit is dé sleutel tot het opbouwen van duurzame relaties.
2. Conflicten
Conflicten worden onterecht vaak beschouwd als iets gevaarlijk, omdat daar emoties bij komen kijken. Als er echter sprake is van relationeel vertrouwen, voelen de teamleden zich veilig genoeg om eerlijk en moedig te zijn. Als er écht vertrouwen is, is een conflict in eerste instantie constructief. Conflicten zijn zelfs van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat alle standpunten in acht genomen worden. Teams zonder conflict hebben de neiging om waardevolle feedback buiten te sluiten, wat kan leiden tot een slechte besluitvorming.
3. Transparantie en betrokkenheid
Een gebrek aan betrokkenheid is het directe gevolg van bovenstaande factoren: het gebrek aan vertrouwen en het niet willen aangaan van conflicten. In een zwak team gaan teamleden al snel tot een zogenaamde consensus komen waar ze eigenlijk toch niet mee akkoord zijn, om de vrede te bewaren. Sterke teams weten dat ze transparant mogen zijn, en dat met hun mening rekening wordt gehouden.
4. Verantwoordelijkheid
In een sterk team aanvaardt elk teamlid – zonder wrok- om door de ander verantwoordelijk gesteld te worden.
Ondanks dat zwakke teams best wel beseffen dat het beter kan, gaan zij er niets van zeggen om de vrede in de groep te willen bewaren.
Echter leidt dit tot slechte resultaten.
5. Focus op resultaat
Het teamdoel wordt belangrijker dan het persoonlijke doel van elk individu, en iedereen voelt zich beloond bij het behalen van goede team resultaten. Het behalen van resultaten, is in principe waar het om draait.
Maar om dit te kunnen bereiken, dienen de bovenstaande factoren eerst gerespecteerd te worden.
Maar waar loopt het dan zo vaak mis?
Teamleads hebben hoge doelstellingen die zij moeten behalen. Er is een zekere druk om snel te presteren. Dat maakt dat heel veel onderhuidse waarden en normen niet altijd worden meegenomen. Het is net daar dat het foutloopt, want al snel willen teamleads de volgorde van de piramide omkeren.
Eerst resultaten behalen, en dan komt dat vertrouwen vanzelf wel… Niet waar dus. Juist hier helpt Jobmotivation teams mee. Wij helpen teams om te kijken naar de onderliggende werkmotivaties van ieder teamlid, om zo een duurzaam team te creëren. Ben je benieuwd wat dit dan juist inhoudt? Meer info vind je hier!