Waardering: als teveel, teveel is en te weinig net genoeg.

Een scherpe analyse over waardering.

Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel.

Dat is bij mensen net zo. Sommigen hebben wat meer waardering, bevestiging en/of aanmoediging nodig. En sommigen zijn perfect in staat zichzelf te bekrachtigen.

Hoewel de meesten van ons heel graag dat waarderende woordje of schouderklopje krijgen, kan het voor de één al snel te veel zijn en voor de ander te weinig.

Diegenen die de meeste aandacht nodig hebben, de meeste waardering, zijn als het ware de zwakste schakels in de keten. Niet zwak wat betreft bekwaamheid, maar zwak betreffende bekrachtiging, aanzet en motivatie.

Ook deze mensen kunnen echt teveel waardering krijgen, Wanneer we hen teveel de hemel in prijzen om hun eigenwaarde te voeden, dan kunnen ze volledig foutief zelfgenoegzaam worden en zichzelf belangrijker gaan wanen dan ze zijn. Zij worden dan een pain-in-the-ass voor hun medewerkers die met iets minder externe bekrachtiging, zichzelf voorwaarts motiveren.

Voeding geven….

Jouw waardering voedt dan hun trots. En zij gaan hun eigenwaarde op dat gevoel van trots enten. ‘Niks mis mee’, kan je zeggen. Maar toch. Trots ontwikkeld zich heel snel naar verwaandheid en verwaandheid ontpopt zich tot snobisme. Er zijn er die in de wieg gelegd zijn voor trots, de pauwen zeg maar. Maar het heeft toch nogal een absurd karakter om kalkoenen zo hoog de hemel in te prijzen dat ze zo trots als een pauw gaan rondlopen. Daar dienen kalkoenen niet voor, daar hebben we pauwen voor.

De kunst is om waardigheid te stimuleren tot het punt waar het een gevoel van gelijkwaardigheid geeft. Niet meer, niet minder maar ook niet hetzelfde. Anders maar even volwaardig!

En daar falen we vaak in. Nochtans is iedereen het gevoel te geven dat ze even volwaardig zijn, niet zo moeilijk. Met een paar richtlijnen krijg je dat heel snel voor elkaar.

Merk gerust de slechte of slechtste kenmerken van deze persoon op. Weet wel, opmerken wil niet zeggen bemerken! Opmerken is zien. Bemerken is commentaar geven. Dus zie gerust al die slechte eigenschappen, kwaliteiten, kenmerken, enz… maar geef daar geen commentaar op. Als je de zwakste schakel wil bekrachtigen, is het domste wat je kan doen, hun slechte eigenschappen nog eens extra gaan benadrukken met het becommentariëren ervan.

Dat is nog dat oertijds denken waarin men geloofde dat mensen bewust maken van hun gebreken en  tekorten, het wondermiddel was om deze als sneeuw voor de zon te doen verdwijnen. Want, zo dacht men, als ge het weet dan kan je er iets aan doen. Yeah, right, maar niet op deze planeet.

Als dat echt zo zou werken hadden we allang een beschaving van adelaars gehad in plaats van een bende kalkoenen, kippen en pauwen.

Een hond wordt ook niet zindelijk als je hem met de neus in zijn gevoeg wrijft. Dat soort gedrag toont enkel het neanderthalig ontwikkelingsniveau van een bullebak. We hoeven echt niet ons personeel met hun neus nog eens extra in hun gebreken te wrijven.

Dus merk gerust de te bemerken kenmerken op maar geef er geen opmerking over.

In plaats daarvan, ga op zoek of kijk naar dat ene ding dat waardeerbaar is. Het is dat ene ding wat deze persoon geschikt maakt voor deze positie in dit moment. Wat is dat?  Wat maakt hem of haar geschikt op deze plek op dit moment? Welke toegevoegde waarde geeft hij aan het geheel? Wat maakt dat hij/zij ondanks zwakste, toch een schakel is?

Aanvaarding….

Help hen dat ook te zien. En help hen al die minder waardeerbare dingen te aanvaarden. En dat gaat heel wat eenvoudiger als deze persoon weet wat hij of zij er werkelijk toedoet ondanks alle tekortkomingen en gebreken. Door geen drama te maken van tekortkomingen en het waardevolle element extra te benadrukken, geef je aan dit individu de boodschap dat ie even volwaardig is als de rest van het team ondanks het op andere vlakken deftig tekort schiet.

Nu, dit is niet toe te passen om heerlijk altruïstisch een kumbaya beweging te scheppen. We hebben het nog altijd over zaken doen. Als deze persoon geen enkele toegevoegde waarde heeft in dat team of onderneming, ontsla hem of haar dan gewoon zonder meer en neem iemand in dienst die de taak wel vervuld. Dan is het ook niet meer het moment om medelijden te hebben vanwege al die gebreken en tekortkomingen. Het idee van ‘neem een gehandicapte of sukkelaar in dienst’ omdat iedereen vindt dat deze mensen ook rechten hebben, is dwaas. Maar als deze persoon een talent heeft die past in het team of onderneming, dan is het een even volwaardig individu ondanks handicap.

Het gaat hier dus niet om een keuze tussen begripvol of meedogenloos. Het gaat om de combinatie van die twee wat resulteert in… respectvol. En als jij er in slaagt de zwakste schakel zichzelf te respecteren en zich gaat zien als even volwaardig als al die andere teamleden die evenveel, meer of belangrijkere talenten hebben dan zij zelf, dan heb jij een onbreekbare ketting!

Moeite mee? Bel ons op 055 305 270 en wij helpen je wel.

Voor uw succes

Het allerbeste,

Callens & Deridder

P.s.: dit is een interessante team training