Hoe hou je lichaam en geest in balans op de werkvloer?

Wie meer uit zijn job wil halen moet een goede balans creëren tussen lichaam en geest. Dat klinkt prachtig in theorie, maar hoe je dat voor elkaar moet krijgen, is voor veel mensen nog een raadsel. Wat betekent het nou, een balans tussen lichaam en geest? Hoe bereik je het? En wat kan een werkgever doen om die balans op de werkvloer te helpen vinden? Wij vroegen het aan Peter Callens, ervaren coach, trainer en bezieler van Pantelco en Jobmotivation.

Peter, wat betekent het: een lichaam en geest in balans?

Een mens is in de eerste plaats een ecologisch gegeven. We zijn ons lichaam. Het lichaam is onze tempel en die moeten we goed verzorgen. Voel je je lichamelijk niet goed, dan kan je niet optimaal functioneren.
Daarnaast is er het mentale gegeven: zijn je overtuigingen gezond en voedend? In Vlaanderen heerst er nog altijd een cultuur dat we te veel onze problemen onder de mat schuiven. Bijgevolg stapelen de problemen zich op en durven mensen niet meer in de spiegel kijken. Zij grijpen dan al te vaak naar medicatie, terwijl het veel beter zou zijn om hun problemen daadwerkelijk aan te pakken. Maar dat vraagt natuurlijk veel moed. Ben je daartoe wel in staat, dan kan je evolueren en groeien als mens. Mensen die hun geest in balans hebben durven ook aan introspectie doen. Zij durven zichzelf de vraag stellen of hun gedrag te maken heeft met hun eigen leven of met een ander? Tot slot is er een wisselwerking tussen lichaam en geest. Als je geest te zwaar belast wordt, gaat je lichaam daar signalen voor afgeven. Vermoeidheid, pijn, hartkloppingen, maagklachten, enz… Het zijn allemaal tekens aan de wand die kunnen duiden op overbelasting en stress.

Waarom is het zo belangrijk dat lichaam en geest in balans zijn op de werkvloer?

Ten eerste om gefundeerde en gebalanceerde beslissingen te kunnen nemen. Dat is belangrijk, want je kunt ook beslissingen nemen vanuit machtswellust of manipulatie. Als je niet in balans bent, breng je bovendien veel schade toe aan relaties: zowel met klanten als met collega’s. Wie mentaal wel in balans is, zal ook veel minder boycotgedrag naar zichzelf en anderen vertonen.

Daarnaast zorgt een lichaam en geest in evenwicht voor veel minder ziekteverzuim. Dat weten we, maar jammer genoeg handelen we er niet altijd naar. Er zijn immers nog altijd veel mensen die uitvallen door burn-out bijvoorbeeld. En dan ontbreekt de balans op de werkvloer.

Tot slot, zal het ook het contact tussen werknemer en klant en tussen werknemers onderling vlotter verlopen. Iemand die zich niet goed in zijn vel voelt, straalt dat immers uit naar anderen.

Wat kun je nu als werknemer doen om je lichaam en geest in balans te houden?

Genoeg zelfzorg: genoeg slapen, gezonde en evenwichtige voeding enz.. Om je lichaam en geest in balans te houden is het belangrijk dat we ons voor het grootste deel richten op onze fysieke conditie. Dat is de basis van alles. Las ook op tijd en stond ontspanning in. Dat kunnen kleine dingen zijn zoals een bad nemen, yoga beoefenen, een wandeling maken, enz.. Echt iets doen dat breekt met de rest. Daarnaast kan het contact opzoeken met de natuur weldadig zijn. Zelfs psychiaters raden aan om te wandelen in de natuur als middel tegen depressie.  Nog een tip: leef in het hier en nu en pieker niet meer over wat geweest is of wat kan komen. Hierdoor kun je je beter op het nu richten. Dit geeft meer rust en je kunt meer genieten van de dag van vandaag.

Ook als werkgever kun je je werknemers helpen om hun lichaam en geest in balans te krijgen. Toon dat je oprecht betrokken bent bij je medewerkers. Daarnaast kan een stimulerende werkomgeving wonderen doen. Een voorbeeld is het nieuwe Tour & Taxis kantorencomplex in Brussel. Ik zie ook dat veel bedrijven een stilteruimte hebben waar mensen, als het te druk wordt, kunnen chillen.

Wat kunnen Pantelco en Jobmotivation doen om de mentale balans op de werkvloer te stimuleren?

Met Pantelco bieden we trainingen aan van vier halve sessies rond emotioneel welzijn op het werk en het verhogen van de emotionele intelligentie. Daarnaast stimuleren we teams om meer rekening te houden met de verschillende energiepakketten van mensen en om intelligent om te gaan met de verschillende motivaties binnen teams.

Ik stel wel vast dat er in Vlaanderen nog veel mensen worstelen met het in balans houden van lichaam en geest. Dat komt omdat er nog steeds een cultuur heerst waarbij er weinig aandacht is voor emoties.

Wil jij graag persoonlijk advies van een betrokken coach? Of heb je nog een effectieve tip om de balans tussen lichaam en geest te verbeteren? Laat dan je reactie achter onder dit bericht of mail ons nu voor een afspraak!

peter@jobmotivation.be of online

Maak een doorbraak met onze persoonlijke coaching.